2010. július 3., szombat

Szakács mesterségnek könyvecskéje

Magyar Hírmondó sorozatból, a Magvető Kiadótól van jó pár kötetünk, s ebből egy szakácskönyv is, amit időnkén- általában  hangulatjavítónak -, leveszek a polcról. Két részből áll, mint ahogy a címe is mutatja: "A csáktornyai Zrínyi-udvar XVII. századi kéziratos szakácskönyve és a Tótfalusi Kis Miklós által kiadott kolozsvári szakácskönyv".  Ebből idéznék nektek két receptet, leginkább a nyelvezete miatt, de hátha hasznát is veszitek!:))
                                                                
                                                           TIKFIAT TÖLTVE
"Végy két - három tikmonyat, rántsd meg vajban hígan, vágj petrezselyemlevelet, kenyérbélt, vereshagymát ha akarsz, apróra borsot, sáfránt, gyömbért, majorannát, vagy tárkont, mikor vagyon, a bőri közt tölts meg, szép hígan legyen a töltelék."
                                                       
                                                   MÁS MEGGY - LIKTÁROM
"A meggyet kösd bokrokba, s mártsd olvasztott viaszba, de ne légyen meleg a viasz, mikor meghűl. A viaszas meggyet üvegbe rakd, s pincében tartsd. Mikor télben enni akarod, mártogasd forró vízbe, s hámozd le a viaszát."

Rövideket választottam, de érdemes belenézni, ha hozzájuttok! Nekem nagyon tetszik!:)
                                                             

12 megjegyzés:

  1. Nekem is van egy régi szakácskönyvem, még a Nagymamámé volt, Bánffyhunyady Hunyady Erzsébet a szerzője. Valamikor régebben a blogomban írtam már róla. Szenzációs ! Nem ilyen régi nyelveztű, mint a tiéd, de jó kis háziasszonyi tanácsok és természetesen sok jó recept is van benne.

    VálaszTörlés
  2. Na,én meg üvegbe raktam a meggyet,korábban kellett volna olvasnom:) Igaz,nincs pincém se...

    VálaszTörlés
  3. Imádom ezt a régi nyelvet. "Jó alaposan trágyázd meg." :o)

    VálaszTörlés
  4. Ez a viaszos meggy.... :))) Micsoda ötlet!!!

    VálaszTörlés
  5. Ugye, milyen jópofa? Örülök, hogy Ti is így látjátok! Szóljatok, ha kell egy "új" recept!:)))
    Bemka, hol vagy???

    VálaszTörlés
  6. A viaszos eltevéssel kapcsolatban: én egyszer kipróbáltam, friss és kemény húsú, de viszonylag késői zöldpaprikát viaszoztam be, újságpapírba csomagolva és a pincében karácsonyig elállt. Elég macerás... És hát ugye manapság a szupermarketekben bármikor kapható zöldpaprika. Én ugyan nem szoktam venni, mert egyrészt nem magyar, másrészt a máshonnan 'gyüttnek' az íze sem olyan, mint a miénk. Télen hagymát meg célkát kell enni...
    De (szoktam mondani) nem árt tudni az ilyen trükköket ...ki tuda, mi jöhet még...
    Néha sajnálkozom, hogy kb. az én korosztályommal kihal az a réteg, akik még ismertek ilyesféle, sőt ennél sokkal trükkösebb dolgokat is, pl. ami a "semmiből" való főzést jelenti.

    VálaszTörlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  8. :-) természetesen céKLát gondoltam :-)

    (Azt, hogy miért nem tudom a hibás kommentet törölni, majd újra beírni, ahogy azt a saját blogomnál meg tudom tenni, - azt viszont végképp nem értem - de nem baj...)

    VálaszTörlés
  9. Hát ez a tikmonyat erőst jól hangzik , csak éppen fogalmam sincs , hogy mi lehet :)
    Megjöttem Ildi, itt vagyok :)
    A múlt héten érettségizett a lányom, ma tudtuk meg, hogy ügyes volt nagyon.Valamelyest örömhír egy verselős , irodalmi blogon, hogy magyar nyelv és irodalomból (is) tízest, a legnagyobb jegyet kapta :)
    Örüljetek velem, ha megoszthatom nagyobb az örömöm :))

    VálaszTörlés
  10. Tojás.
    A lányodnak (lányaidnak) szívből gratulálok. Ügyesek voltak nagyon. :o)

    VálaszTörlés
  11. Kerültük egymást!:) Tegnap a blogodba írtam, de itt is nagy szeretettel gratulálok az ügyesen érettségizőtöknek és a többieknek is!:)
    Igen, a tikmony tojást jelent - én csak következtettem, de ha Eta is azt mondja, akkor biztos!

    VálaszTörlés
  12. Ildi! Jöhetne még 1-2 "új" recept! :)

    VálaszTörlés